Соломатик

Соломатик


Атрактивни, долготрајни и практични соломатик жалузините наоѓаат примена кај индивидуалните градби, повеќестанбените објекти и јавни објекти.


Главни предности:

 • Заштита од светлина и регулација на светлина со обезбедување индиректна светлина без да блеска сонцето во просторот
 • 95% заштита од термичката енергија, спречува прегревање на просторот и овозможува намалување на трошоците за ладење
 • 99% заштита од UV зраци, спречува оштетување на мебелот и билките во просториите
 • Овозможува транспарентност и поглед кон околината или потполно затворање
 • Стабилност на ламелите при полоши временски услови – управување само преку механизам за управување
 • Можност за интегрирање во фасада и сигурно вградување без термички мост
 • Тивки електрични механизми за подигање, спуштање и ротирање на ламелите

Ламели изработени од алуминиум со трапезен облик со ширина од 80mm нанижани на импрегнирана лента и конци за подигање и ротација на ламелите околу својата оска прицврстени на механизам во кутија.

Боја стандардно - сива, бела и кафеава како и можност за изведба и во други бои по RAL карта.

Управување – мануелно со курбла и автоматизирано со електромотор на прекинувач или RT мотор на далечински управувач (дополнителни можности за групно управување со главен прекинувач и/или индивидуален прекинувач, групно управување со далечински управувач, управување поврзано со сензори (ветер,сонце,дожд), управување поврзано со компјутер (smart house – паметна куќа)

Монтажа во прозорска шпалетна, водилки монтирани на рамката на прозорот, пакетот сложен во горна зона се покрива со маска
Монтажа во прозорска шпалетна и пакет скриен под фасада
Фасадна монтажа


Натпрозорски систем
Идеално решение за нови градби и и при промена на старата и дотраена столарија

Систем компатибилен со сите видови столарија, а согласно типот на столарија се бира соодветна кутија за ролетната што е есенцијално за да се гарантира нивото на термо изолација. При инсталација на натпрозорскиот систем се избегнува традиционалната кутија од тули, кутијата од натпрозорскиот систем е поставена веднаш над касата од позицијата (прозор/врата) создавајќи компактна единица, која ја поедноставува инсталацијата и обезбедува елегантен изглед, притоа обезбедува лесен пристап до механизмот од внатрешна страна за одржување и сервис. Во зависност од потребите на корисниците системот овозможува поставување комарници помеѓу ролетната и столаријата со вградување на водилка со перце или дистанцери


Повеќе типови натпрозорски системи (комбинација - кутија и спуст) - 3Пвц + 1Ал, 4Пвц, Термоизолирана кутија

Техничка спецификација

 • Кутија (3Пвц + 1Ал/ 4Пвц) со димензии 155х155mm за ролетна со max. H=1500mm
 • Кутија (3Пвц + 1Ал/ 4Пвц) со димензии 185х185mm за ролетна со max. H=2600mm
 • Кутија (термоизолирана) со димензии 147х147mm за ролетна со max. H=1500mm
 • Кутија (термоизолирана) со димензии 172х172mm за ролетна со max. H=2450mm
 • Алуминиумски ламели - исполнети со полиуретан - 39x8mm
 • Рамна водилка - 53х22mm со четка 7x6mm
 • Водилка со перце - 53х22x120mm – припрема за комарник

Претпрозорски систем на ролетни
Идеално решение за веќе завршени објекти

Систем 90/45

Алуминиумска ролетна со модерна линија. Состав од кутија, водилки, завршна ламела и спуст од алуминиумски ламели со механизам за управување за компактно движење.

Техничка спецификација

 • Кутија од пластифициран алуминиум - 0,8mm
 • Заден капак се прекршува под агол од 90о
 • Преден капак се прекршува под агол од 45о
 • Кутија со димензии 137х137mm за ролетна со max. H=1450-1500mm
 • Кутија со димензии 165х165mm за ролетна со max. H=2450х2500mm
 • Алуминиумски ламели - исполнети со полиуретан - 39x8mm
 • Рамна водилка - 53х22mm со четка 7x6mm
 • Чепуван спуст - обезбедено компактно движење
 • Рамна завршна ламела од екструдиран алуминиумски профил со гума и канал за механизам за заклучување
 • Осовина - 0,5mm - ø40mm/ø60mm
 • Пвц макара d=125mm
 • Пиксна l=100mm
 • Лагери - 28х12mm


Систем Рондо

Алуминиумска ролетна со заоблен дизајн – *заштитен дизајн на РОЛОМАТИК. Состав од кутија, водилки, завршна ламела и спуст од алуминиумски ламели со механизам за управување за компактно движење.

Техничка спецификација

 • Кутија од екструдиран алуминиумски профил - 1,8mm Заден, горен, и долен капак од алуминиумски профил – со заоблен дизајн - дизајн на РОЛОМАТИК
 • Кутија со димензии 143х155mm за ролетна со max. H=1550-1600mm
 •       тежина на кутија - 2.6 kg/m
 • Кутија со димензии 173х185mm за ролетна со max. H=2600х2800mm
 •       тежина на кутија - 3.3 kg/m
 • Четка на долен капак од кутија – 7х18mm – со секое подигње и спуштање на ролетната ја врши функцијата чистење на спустот од надворешна страна
 • Алуминиумски ламели - исполнети со полиуретан - 39x8mm
 • Заоблена водилка - 53х26mm со четка 7x6mm
 • Чепуван спуст - обезбедено компактно движење
 • Заоблена завршна лајсна од екструдиран алуминиумски профил со гума и канал за механизам за заклучување
 • Осовина - 0,5mm - ø40mm/ø60mm
 • Пвц макара d=125mm
 • Пиксна l=100mm
 • Лагери - ø 28/12mm